Blog

Latest Industry News

2001 BMW GINA Light Visionary Model uit de serie Aparte Automobielen

2001 BMW GINA Light Visionary Model Planet Mustang Nieuwegein Job van Oostrum

 

Deze auto ziet er nu, bijna 20 jaar later, nog steeds zeer futuristisch uit.

 

Spandex bekleding

Er is 7 jaar aan deze auto gewerkt. Heel bijzonder is de bekleding van het aluminium chassis met een flexibele, rekbare, waterafstotende stof; met polyurethaan gecoate Spandex. Het is veerkrachtig, duurzaam, bestand tegen hoge en lage temperaturen waardoor het niet kan zwellen of krimpen.

2001 BMW GINA Light Visionary Model Planet Mustang Nieuwegein Job van Oostrum-3De carrosserie verandert van vorm afhankelijk van de externe omstandigheden (zoals temperatuur) en de snelheid. Ook de bestuurder kan de vorm van het  naar believen veranderen. Denk daarbij aan verbreding van de spatborden of het vergroten van de spoiler. Dat wordt geregeld door elektrische en hydraulische mechanismen. De koplampen worden bijvoorbeeld zichtbaar wanneer deze mechanismen de stof optrekken, het ziet eruit als een ooglid dat knippert.

De deuren lijken op vleugels van vogels; iets soortgelijks kwam later terug in de BMW i8. Toegang tot de motor wordt verkregen via een gleuf in de motorkap.

 

Persoonlijk interieur

2001 BMW GINA Light Visionary Model Planet Mustang Nieuwegein Job van Oostrum 3Hoewel de buitenkant er spectaculair uitziet is het ontwerpteam het meest trots op het interieur van deze auto. Het verandert mee met de handelingen die de bestuurder verricht en is specifiek op de bestuurder afgestemd.

In de parkeerstand staan ​​het stuur, de toerenteller, snelheidsmeter en brandstofmeter, verticaal op het middenconsole, in de ruststand. Dit biedt de bestuurder maximaal comfort bij het instappen. De stoel neemt de optimale positie en vorm aan als de bestuurder erop gaat zitten, deze informatie is opgeslagen in het geheugen van de auto. Vervolgens komt dan ook de hoofdsteun, die stevig in de rugleuning van de stoel zit geïntegreerd, automatisch omhoog en bewegen het stuur en het instrumentenpaneel zich naar de bestuurder toe.

De motor wordt eenvoudig gestart met de startknop, die inmiddels in alle nieuwe BMW’s te vinden is.

Deze BMW GINA was een project om de grenzen van uiterlijk, materialen en functionele processen te verleggen. Omdat de stoffen carrosserie niet aan de voorschriften voldeed was het model niet geschikt voor massaproductie.

Back to top
Translate »