Blog

Latest Industry News

Ford Shelby GR1 uit de serie Aparte Automobielen

Ford Shelby GR-1 Planet Mustang Nieuwegein Job van Oostrum

 

Carroll Shelby

Eerst iets over de Texaan Carroll Shelby. In de fifties begon hij met racen en daar was hij goed in, in 1957 werd hij benoemd tot Driver of the Year door Sports Illustrated. Hij reed voor gerenommeerde teams in Amerika en Europa. Maar in 1960 moest hij vanwege gezondheidsproblemen helaas stoppen.

Maar zijn voorliefde voor auto’s bleef natuurlijk. Hij droomde over een auto die alle kampioenschappen op zijn naam zou kunnen schrijven; de naam had hij al: Cobra. In de eerste helft van de jaren 60 begon hij te experimenteren. Hij nam contact op met AC Cars in Engeland en vroeg hen hem een auto te leveren waar een V8 motor in zou passen. Vervolgens wendde hij zich tot Chevrolet voor een motor, maar zij voorzagen grote concurrentie voor hun Corvette en gaven hem nul op het rekest. Gelukkig vond hij een luisterend oor bij Ford en zo begon hun samenwerking.

Ford Shelby GR-1 Planet Mustang Nieuwegein Job van Oostrum 2

Imago

Zoals alle conceptcars is het belangrijkste doel van de GR-1 om de fabrikant aanzien te verlenen. Het GR-1-project werd geleid door Manfred Rumpel en ontwikkeld door Fords Advanced Product Creation-groep. Het ontwerp is gemaakt door Ford-ontwerper George Saridakis. Meestal is bij conceptauto’s de carrosserie het laatste stuk van het ontwerp; George begon ermee. Dat zorgt ervoor dat deze auto qua ontwerp afwijkt van andere “super cars”. Ford bleef ook zoveel mogelijk weg van allerlei experimentele hi tech-snufjes; de auto is modern maar gaat uit van beproefde techniek.

In 2004 werd de Shelby GR-1 als kleimodel getoond op Pebble Beach Concours d’Elegance.  Een volledig functioneel concept werd onthuld op de North American International Auto Show 2005. De waarde van de prototype-versie wordt geschat op om en nabij de $2.000.000.

De GR-1 maakt gebruik van een 6,4 liter volledig aluminium 605 pk V10-motor Er ligt een handgeschakelde zes-versnellingsbak in. De GR-1 kan accelereren van 0-97 km in 3,9 seconden, de topsnelheid ligt rond de 306 km per uur.

Ford Shelby GR-1 Planet Mustang Nieuwegein Job van Oostrum 4

 

Toch in productie?

Superformance kondigde in januari 2019 aan dat ze een deal met Ford hebben gemaakt om de auto beperkt in productie te nemen (325 stuks). De eerste 100 tot 200 zullen, net als het oorspronkelijke prototype, volledig van aluminium worden gemaakt.

Maar ze gaan er niet zomaar mee beginnen. Ze zoeken wat commitment om het zo maar eens uit te drukken. Dit is wat ze erover zeggen op hun website:

Ford Shelby GR-1 Planet Mustang Nieuwegein Job van Oostrum 5“Het is onze (Lance Stander van Superformance, Ford en Shelby American) bedoeling om deze geweldige auto aan te bieden … Eerder waren we niet bereid aanbetalingen te accepteren omdat we eerst klaar moeten zijn om de auto te produceren … maar nu kunt u een aanbetaling doen. We willen meten hoe groot het verkooppotentieel is van deze auto. Als de auto eenmaal in productie is krijgt u voorrang. Opties en prijzen worden later bepaald. We verwachten echter dat de adviesprijs van de Shelby GR-1 vanaf $ 250.000 zal zijn met een 750 + HP Ford-aandrijflijn. De Shelby GR1 is naar verwachting verkrijgbaar in aluminium of koolstofvezel.”

Meedoen? Klik hier: https://www.superformance.com/factory-models/gr1

Planet Mustang is gespecialiseerd in Ford Mustang en Shelby. Voor meer informatie neem je contact met ons op.

Back to top
Translate »