Blog

Latest Industry News

Ford vs. Ferrari

Planet Mustang Nieuwegein Job van Oostrum Ford GT40 MKII Ken Miles

Zelfs als je niet auto-gek bent is dit een geweldige film!

 

Shelby en Miles

Het gaat over een team van Amerikaanse ingenieurs en ontwerpers, geleid door Carroll Shelby (Matt Damon) en zijn Britse coureur Ken Miles (Jason Bale). Geweldige naam trouwens voor een coureur: Miles! Ze krijgen de opdracht van Ford (meer specifiek: Henry Ford II en Lee Iacocca) om de Ford GT40 te bouwen, een nieuwe raceauto die in staat is Ferrari te verslaan tijdens de 24 Hours van Le Mans-race in 1966 in Frankrijk.

In eerste instantie had Ford het over een andere boeg gegooid: ze wisten dat Ferrari te koop stond en deden Ferrari met een bod. Na 3 weken onderhandelen en afwachten wees Enzo (il commendatore) Ferrari het bod af. Hij beledigde Henry Ford II en zei dat iedereen maar terug moest gaan naar die grote, lelijke fabriek in Detroit. Toen Ford dit hoorde gaf hij zijn team de opdracht een auto te bouwen die een eind zou maken aan de zegetocht van Ferrari, ongeacht wat het zou kosten.

The battle is on

Shelby Automotive en Holman and Moody uit Amerika Alan Mann Racing uit Engeland gingen aan de slag. Ze bouwden samen 6 auto’s. Er ontstond rivaliteit, niet alleen tussen de bouwers, maar ook tussen de coureurs onderling. Ze wilden elkaar verslaan. Want, zeiden ze, als je van Ferrari verliest, komt het door de auto. Als je van een andere Ford verliest, komt het door de coureur.” Meer dan 18.000 kg aan onderdelen en apparatuur werd in 1966 verscheept naar Le Mans. De “batlle was on!”

Ook eentje kopen?

Superformance bouwde 2 GT40 MKII’s voor de film. De replica waarin Jason Bale (als Ken Miles) reed bracht tijdens de Mecum Kissimmee veiling op 11 januari jl. maar liefst 440.000 dollar op. Dat is niet weinig maar een originele GT40 werd tijdens een veiling in 2012 op 11 miljoen dollar afgehamerd.

Back to top
Translate »